Wednesday, April 20, 2011

nok komen xleh!! nk msg xleh!! so bace sini!!

assalamualaikumm.... adusss.. lame nyohh x 'ngora' sini.. xingt doh bahasa gano sy gunekan dlu. almaklumlah seb dah sebulan kot sy xtulis entry baru. muhahahaaha.. okes here, i'm cik admin.. oriteee...

first of all, i'm sory to all readers sebab bukak2 blog entry same. bukak2 blog entry same. hahahahah... sebanye dah dekat sebulan kot cik admin xupdate tau.. seperti biasa. bukan xda masa tp mood xdatang. duk bergalok dengan FB n CB TRWFM. smpai xingt nk care my sayang ni. hehehehe...

okes b4 that, cik admin nk ucapkan tahniah kat kem kelantan especely abe yo n piya kerana telah menyumbangkan 5 gol pada malam ni. iaitu saingan liga super perlis vs kelantan, 1-5.. syukur ALHAMDULILLAH n tahniah buat keseluruhan kem kelantan..

ari ni kann,,, cik admin penat sgt2 tahuuu.. tpi xpelah kejaayaan kelantan 5-1 tu dah bleh bekap. mane xnye. buat pertama kalinye cik admin berdj n mngulas bolaaa.. sebabnye ari ni xdok siaran langsung. so cik admin la amik tngugjawba berdj n cakap berapa score refer tu live update tu.. letih mak oii.. dah la dah berdj dekat 2 jam dalam slot senja merah then ulas bola plok.. last2 nk kol 12 tdi meme xdok soro dos.. adess sayang...

okes refer to our tittle.. gapo dio gak tuh. xdan apo2 ngepek dohh.. okes smbil menikmati tomyam panas2 ni cik admin bercerita ok!!!.. okess.. sebernya cerita ni ptg tdi ag. rasenye dalam kol 2. ad cik admin tgok satu posting member kat fb.. die copy screenkan satu entry sebuah blog. sy xingt dah gane ayat tu. tpi sy ad postkan kat CB TRWFM. n then tibe2 bende tu jadi senyapp jooo.. okess stoppp.... ni yg petang tdi..

theeennnn,,, malam tdi. dah la letih2 ak balik dri kedai, thenn terbace laaa.. entoh tibo2 rase nk bace semulaa yg petikan satu blog tu.. member sy ad tanye "mekwa mane link blog hok wa post gmba sakni" cikadmin cakap xxtahu. just tgok pic member kat fb jee.. thenn setelah dikehel2.. lastnye my member ni jumpe jugokk link blog budak nii.. uikh ape niii?? macam  hot ajee.. YESSS!! memang hot!!! alkisahnye???

alkisahnye die kutuk POMPUAN KELANTAN!!!! maybe u oll bukan orng kelantan xrase tercabar n maruah keperempuanan GADIS KELANTAN diperkotak-katikkan..  okes nk i copy here ke nk u oll refer e kat blog die?? okes i bgi link... ni link diee.. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AtxSSMKYSi9oJ%3Aakugedikz.blogspot.com%2F2011%2F03%2Fbenarkah-ank-mude-perempuan-klntn-xde.html+akugedikz.blogspot.com%2F2011%2F03%2Fbenar&hl=en&strip=0 n maybe sekejap ag setelah dapat banyakkk repson dri awek2 keantan ni die akan delte enrty ni. so dengan ini i nk copy... memang bertambah panjng laa entry blog i yerr...

tajuk diie = BENARKAH ANAK MUDE PEREMPUAN KELANTAN XDE ADAB??

amboiii cakapp!!! sape xpanas telingoo weii!!!! bukan orng kelantan ajje xpanahh!!! bahkan orng lelaki kelantan pon panass dowww kelis statement engkooo!!! cakap siang pandang2 cakap malam?? xingt doh... dengar2 kot. hhahahaha.. okes tgok ni

"hye uols... ari ni aku nk kongsi sikit pasal pandangan dan pendapat aku tentang gulz2 klntn.. almaklum lah.. aku dh 2 thun lebih berada kt klntn ni...so aku banyak kenal dan tahu perangai dorg kt sini... ini cuma pendapat aku... tidak same sekali menyentuh isu sensitif atau isu perkauman...
ok... berbalik pada tajuk utama aku.. pendapat aku BENARKAH ANAK MUDE PEREMPUAN KLNTN XDE ADAB..

sepanjang aku berada kat sini.. aku dpat rasakan bahawa.. perempuan kelantan memang xde ADAB dan x de budi pekerti.. but the way it not all of them...may be some... antaranya yang di katakan dorang tiada adab ialah:

1. tidak pernah mengucapkan perkataan TERIMA KASIH even pada hal yang remeh.. susah sangat ke dorg nk buke mulut.. berat sungguh mulut..
2. terlalu bersifat KEPUAKAN sesama mereka.. dan memandang SLANK pada orang luar..
3. x pandai nak BERMANIS MULUT.. i mean dorang x pernah memanis mulut mempelawa atau sebagai nya.. walaupun hanya ajak-ajak ayam..
4. masuk rumah orang x MEMBERI SALAM...contoh nye.. melangkah masuk pintu rumah org wlpon ade dan xde org.. or maybe ade org yang dorg x suke dlam rumah tu.. x pernah bagi salam dulu atau ketuk pintu dulu..
5. terlalu BERMUKA2.. apabila ade bende yang xpuas hati.. mereka akan terus bermuke2 .. kalo muke tu cntik x pe... ini x.. muke ntah pape.. plastik jer byk..
6. terlalu BERGANTUNG pada sesuatu bende.. for example.. dorang akan treat cam dorg jer ade pakwe...
7. terlalu bersifat KAMPUNG DAN KUNO..for example.. even dorg couple and get a present from their bf.. terlalu bangga... padahal present tu hanay satu bende yang simple. jer.. cam la org lain xde pakwe..
8. mengamalakan sikap BENCI pada orang luar.. nak melontarkan SENYUM pon susah.. ape lagi nk MENGHORMATI..
9. mereka terlalu kuat sifat CEMBURU melihat org lain senang.. for example... dorg akan jelez dan memandang pelik pada seseorg tu jika seseorg tu ade ape yg dorg xde..
10. memang cepat LUPA DARATAN... dorg bile dpat hidup senang cikit wlpon dengan duit pnjam ja...for example.. dorg kurg berfikir tntang fmily n siblings dorg..

ini hanya pandangan kasar aku pada budak2 perempuan kt sini... kadang2 dorang ni gak terlalu berpuakan.. dan terlalu hipokrit... terlalu menunjuk2 even nk lakulan kebaikan... cam org lain xde pernah wat baik...bagi aku... mungkin dorg punye otak x pernah berkembang.. n hanay hidup dalam satu komuniti saje.. dan x pernah keluar bergaul gan masyarakat luar... aku kurang menyukai perempuan kt sinni yang cam tu... walaupon x sume cm tu... ini cume pandangan aku jer.. x de same sekali mengutuk atau menghina.. tapi kalu ade yang terasa.. sape mkn kfc die yg ase sedapnye.. so kalu korg merah muke bace.. maybe ade kot sikit ciri2 ni kt korg yg klntn..
p/s: wahai pompuan2 klntn.. jangan nak perasan bagus boleh x.. aku menyampah giler dengan korg.. korg nk belagak biar kene tempat la.. kalo kt sini jer korg nk belagak memang x kena la.. korg xtau g dunia luar korg tu cam ne.. kebelagakkan korg xkan kemane.. even aku dak luar.. yang nakal dan xla sebaik korg.. sekurang2 nye ade g sifat nk menghormati wlpon x suke.. "

haaaa.. so what is ur comment refer to her entry??? paling panas n xleh blah ayat ni

"sepanjang aku berada kat sini.. aku dpat rasakan bahawa.. perempuan kelantan memang xde ADAB dan x de budi pekerti.. but the way it not all of them...may be some...  " 

" wahai pompuan2 klntn.. jangan nak perasan bagus boleh x.. aku menyampah giler dengan korg.. korg nk belagak biar kene tempat la.. kalo kt sini jer korg nk belagak memang x kena la.. korg xtau g dunia luar korg tu cam ne.. kebelagakkan korg xkan kemane.. even aku dak luar.. yang nakal dan xla sebaik korg.. sekurang2 nye ade g sifat nk menghormati wlpon x suke.. "

haaaaa... ape ko kate??? aku menyampah gile ngan korang.. korang nk berlagak kene tempat??? aihhh.. okes kite siasa siape empunya blog ni yerrr... _siasatan dibuat_

okesss name tuan punye blog ni memam cun lass...Tengku Tiey Nurizzaty  hahahahaha. nk search fb die xdapat laa plok.. asal xdapat ekk?? okes nk berlagak kene tempat yerr.. kite siasat ka mane die belaja.. okess tu tu tupp.. dahh.. die belajo kat UITM MACHANG. aih dekat jee ni ngan tempat cik admin.. tpi cikadmin bukan ore debe yer. ad orng cakap g ejah timbuk la bia nyo pade...

oke buat tengku,,,,

sedar sikik anda belajar kat mane??? negeri mane?? kelantan kan?? so asal duk kutuk2 gurls kelantan cam tu??? rase dah selsesa n dah memegang takhta kat uitm macang ke?? rase meme femes kat sane n oll guy kenal kau kat saner ke??? kalau ko belaja lua dri kelantan beter la ko nk cakap cam tu.. ni ko dah la belaja kat kelantan. cakap cam tu.. plok2 kat romate sediri plokk.. aduss xmalu ke?? perlu ke kite nk memalukan orng yg terdekat ngan kiter kat public?? even ko cakap "suke ati aku blog aku".. tpi ni internet. sekejap je ko post dah tersebat luasss.. n memang mencetus kemarahan seluruh rakyat kelantan. cewahhh.. hahahaha

okes xlame lepas tu ad member bgi link ni http://akugedikz.blogspot.com/ haaa.... katenye ad permohonan maaf kat situu.. kaatenyee die mau tuju kat romate diee.. tpi sebab romate die yg share link blog die tu kat fb so die kene wat entry lain plok mitok maaf.. so kalu benda ni xtersebar luas,, n orng kelantan xmarah ko xnak wat kenyataan maaf la??? senget,,, 

die cakap kat sane "Assalamualaikum dan salam sejahtera..

aku selaku penulis blog http://akugedikz.blogspot.com

memohon maaf atas kekasaran bahasa aku dalam blog tersebut sehingga menimbulkan 
isu yang buat semua warga perempuan kelantan terasa hati.
Aku juga mengaku salah dan silap aku kerana membuat tajuk yg sangat general. Niat aku guna tajuk yg general tu sebenarnya untuk menjaga hati org2 yg terdekat supaya hal ni tak jadik isu besar, tetapi memandangkan org yg tak bertanggungjawab mnyebarkan post entry aku tu pada sume org kelantan, aku rasa better aku mention terus sape yg aku maksudkan dlm post aku tu.

Sebenarnya aku specific kan kepada org yg aku knal dan layanan dorang terhadap budak luar mcm aku.post entry yg aku buat sebelum ni bkn rekaan semata-mata tapi berdasarkan pengalaman aku sendiri sepanjang berada di sini hampir tiga tahun.okay.bia aku jelaskan satu persatu ttg hal ni dan aku ley jgk mention nama2 org yg terlibat dlm post entry tu...dan lagi sekali aku nk tekankan kat sini..BUKAN SEMUA YG PUNYA ATTITUDE SEPERTI ITU. " hahahahha.. nk gelok asee..

sebab aper??ayat die "memandangkan orng yg tak bertangungjawab menyebarkan post entry aku tu kat semua orng kelantan"... hahahaha.. cik kak atau cik adik.. anda duduk u mane?? negeri mane??? of corse ape ko buat orng akan tahu... lagi2 tajuk ko tu too generall.. nampaka gaya ko nk maksudkan semua gurls kelantan kan?? n satu lagi... ko buat blog so xsalah la kalau orng nk sebar kan.. cakap siang pandang2 la.. lgi bagus ko g study dari ko duk tulis pasal awek2 kelantan ni.. awek ke? bantai laa...

kami sebagai gadis2 di kelantan bukan ape.. maybe ad sesetangh yg betol yg macam tu.. tpi bile u punye tittle tu too general,, so ape pandangan orng luar kat gadis2 kat kelantan???? sebelum ni kami (berlaagak jadik gadis ayu kelantan, hahaha) terkenal dengan sifat kemelayuan kayuan n sebgainya. (biarlah aku xberkaitpon). tpi bile ko puat posting macam tu,, ape orang luar akan cakapp....???

ko orng maner dah? perlis kan??? xkisah la mane2 pon asal bukan kelantan.. ko thu pasal kes bola sepak tak?? sape2 kat fb yg nk menfemeskan fb or tuan2 blog yg nk memfemeskan blog kan,, sila2 lah bercakap menngenai pasukan kebanggaan kami THE RED WARRIORS. xkire baik atau buruk pasti blog atau fb anda akan femess!! cayalah!!! try ko buat xcaye.. banyak dah jadi macam tu. nk femeskan blog cakap anythng about kelantan. so aku yg dah sememngnye orng kelantan ak nk cakap pasal ape erk?? xpe lah xfemes pon sebab blog aku ni untuk rakan2 terdekat saje. tulis pasal2 mereka. xda la blog komersial macam2 yg lain2.. 

so bile ngan ko ni kan,,, kan ari ni kelantan menewaskan perlis 5-1. so orng yg xtahu ag akan ingt ko buat bende ni sebab kekalahan tu. tpi realiti nye tidak... entry ko ni semalam ag... sbelum bola sepak ag. so aku bekap ko kat sini.. maybe betol ko nk cakap kat romate ko. tpi ayat tu hati2. mule2 memang nk marah jugok ehh. lepas bace kate2 maaf ko tu banyak kali rase lembut ati plokk... hahahahaha.. senget la cik admin ni..

kata2 terakhir dalam blog die semalam "MINTA MAAF seikhlas dari hati kepada semua warga KELANTAN..sebarang maklum balas... sila ke blog saya... tidak kira postif dan negative.. saya terima. http://akugedikz.blogspot.com "

 hahahaha...yg peliknye asal xleh komen???? tuutp komen ke?? cakap terima semua yg negative dan positif??? memang blog ko memeng hebat dibandingkan ngan blog aku ni.. dah nk amsuk 12 ribu ko punye viewer. aku ni xsapai suku pon.. almaklumlah masih baru n baru berjinak2 ngan berblog2 ni. n blog3 pon sekdar nk hilagkan boring n xla pemes macam kooo... 

okes bgi aku laaa,,, ko mitak maaf tu kann... ok la mule2 ak xleh terima. tpi bace2 ikut suke ko lah.. maalah nk perbesarkan masalah.. tpi kan ayat ko yg "memandangkan org yg tak bertanggungjawab mnyebarkan 
post entry aku tu pada sume org kelantan, " tu ak xleh terima lahh.. so kalu orng tu xsebar n orng kelantan xtahu n xmarah macam mana??? adakah name kami sebagai gadis kelantan akan buruk cam tu je??? terima kasih la kat orng yg xbertangungjawab yg ko mention kan tu. at least satu kelantan dah tahu ko kutuk awek kelantan pada permualaan nye n pada pengakhiran nye ko mitak maaf n cakap ko refer kat housemate ko je..

tpi kan... xtkut hilang member n kawan ke nanti??? duduk tepat orng tpi xsuke orng??? cakap macam2 sebab.. actualyy orng kelantan xmacm tu!! mugkin ko yg buat housemate ko berperangai macam tu kat ko. ngan orng lain ok jerr kot!!! so last nasihat cakap sian pandang2 cakap mala dengar2. bgus ayat ko yg ni "
Again, ni aku mention pada HOUSEMATE aku.. aku rasa tak perlu lah nak letak link segala bagai..
Aku mengaku salah nak minta maaf kepada semua warga kelantan tidak kira lelaki atau perempuan yangberasa tidak puas hati, marah atas post entri aku tersebut.. mungkin ini kesilapan aku, dan aku cuba perbetulkan.. memang betul kata pepatah "terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata binasa diriAku harap korang faham apa yang cuba sampaikan.. " 

yesss paham sgt22 dah. hahahahaa.. memang dah binase kot. ramai orng nk cri ko tu... tpi hati2 laa.. memang kite orng rase TERCABAR!!! n benda tu MEMALUKAN kami gadis kelantann.. pada kami orng kelantan xper la ko je kene maki ngan orng2 kelantan tpi pada pandangan orng luarr... betapa BURUK n JELIKNYA kami (PEREMPUAN KELANTAN)  dengan statement andaa... 

P/S: tulis saje2 jer. nk jawab statemnet die. nk balas komen kat blog die xleh sgt. so terima je lah. hahahaha.. 
yg baik itu datangnya dari ALLAH S.W.T dan yg buruk itu datangnya dri kelemahan cik admin sendiri.. so aku mintak maaf jugek kat Tengku Tiey Nurizzaty atas komen aku yg agak kasar  tu. ko xtgok komen orng lain lgi kasarr dewww,,,

10 comments:

  1. jange di maroh kakwa weeeehhhhh..ilek2...

    ReplyDelete
  2. kak pehe situasi dia tuh.. dia nk mrh n sakit ati ke ore hok layan dio x molek.. so dio lpaskn di blog... xse la mention namo sbb xse wi panje.. sialp dionyo bilo dio mention seolah2 semo gurlz kelate... tp kna ingt kae dio kato bkn semo.. so, pada kak maafkn je la dio... kade2 kito kena akui meme ore kito ado jenis gtu, in fact ore negeri mano2 pun ado jenis hok dio kato tu.. tp yg jd dio kato ore kelate sbb hok bt ke dio tu ore kelate... so, x pyh la panje2.. klau kita nk ore hormat kita, kita pn kna hormat ore.. renung2kn dan selamat beramal

    ReplyDelete
  3. budak bodoh nak tulis blog, biasalah tu.. cakap xde otak. entry pon da tau die tuju someone y die benci tp statement die tu tuju kat sume gurl kltn la cz ayat die tu terlalu general dan ibarat dah melabel kita dengan perangai kampung yang "bodoh"... der, cuba ko p bilang budak kltn kt memana uni pon la, ko akn dapat tau betapa ramainya ktorg y masuk u. da lau xnak bikin havoc cmni, ko tau x buku y org panggil "diary" haaaa,y tu lg selamat tuk ko tulis perasaan x puas ati ko tuh... pk bebaik b4 tulis pape.. tu ke gaya org suka menulis,xlangsung kot.. ni la org kita, bila da buat salah bru nak minta maaf.. masa buat tu x pk akibatnya..

    ReplyDelete
  4. hahahaha.. semua blog die da delete da.. baru nak jadi follower dia.. kuikuikui.. kalu aku roommate dio pun aku wat gitu, kalu prangai cakap xserupa bikin ginih.. dah buat palat gapo tok tahu, ore xse saing nga dio.. unta 14..

    ReplyDelete
  5. haha finally dpt jugak bace pe yg ade lam blog die. tq cik admin blog ni ya. haha. tkot lah tu dh tuka link blog. aihs. mcm2... :)

    ReplyDelete
  6. hahahahaha.. die dah delte kot blog die. n ni sempat la copy..

    ReplyDelete
  7. walaupon kmi nih org perlis...ttp merasakan blog minah tuh mmg agk xbetul..tpi yg panas tuh..sorang mamat yg komen dye hina abis sume dak perlis pompuan yg gi mengail tuh..ade mamat tuh ckp sume pompuan yg gi mengail gi terjun mandi parit gila??da die penah nmpk makcik2 tuh terjun ke?nk bls post minah tuh pon jgnla sama2 xbetul mcm dye..cacat gilerrr~

    ReplyDelete
  8. Dr fiza,, tu lahh.. manusia kan.. bile nk marah macam2 kate.. tu lahh pisang dalam setandan ad jugok yg burukk.. sero yolo doh peribahasa sy ni kan. hheheheheeh

    ReplyDelete
  9. Wa..bare x cukup 10 tu..kalu kito laye..pah ko kito kureng...hok duk kecek tepi jale sorg2 tu supo ni jugok..tp kemah Wa crito semula...tq

    ReplyDelete