Sunday, January 1, 2012

HAMBA?? MISI??

salam to u all. hehehe. ari tu cik admin ad janji kan. nk ceritakan pengalaman macam jadii gamaknyaa pengalaman jadi student nurse evn baru untuk 3 minggu. just 3 weeks, kejap sgt kan.. tp fuh punye lah banyakk pengalaman manis mahupon pahit. sobosbosbosb..

firstly ari kedua cik admin di hospital klang...(sebab ari pertama tu orentasi je)

sebelum ke sana. malam tu punye lah xleh tido. bakpe. duk pikir2 n teringat gane gamok la nurse ni kat sepital eh. gitu la gini la.. last2 tertido smbil mimpi2.. then pkul 4.40 pgi i wake up n mandi2 n siap2 berunifom untuk tngu bas 5.30 pagi kat tempat tngu bas...

punyela mengantuk. bayangkan la xpernah hayat hidup bgun masa tuh. huhuhuh.. 5.30 pgi of corse la xsubuh lg kan. so simpan la air semayang untuk semayang kat sane sepital klang...

then kol 7.00 pgi.. lapor diri dekat ward 6c xsialp. then kite orng jadi "drip stand". xtahu nk wat gename. tercekak jah situ. pah stuffnurse situ kate.. "adik folow stuffnurse n tgk dio orng pass report"... dalam hati gaajah rima xtahu la pass repot.. then dengar la die orng duk blaa blaaa blaaa.. pass repot pasal every patient yg die orng jage.. memang sepatah haram xpaham. yg dapat tangkap name patient ngn bed mane2. yg lain semua fail! hahahaha..

then lepas dengar pass repot.. keno buat "bed making".. dalam bahasa kelate nyo. tukar2 cadar & betol2 cadar.. org fresh kan kat hospital. stat katil depan sampai belakang satu2 kite org tuka. semua sekali. xkira la kotor ke xker. semua tukar.. hahaha. sepatunya katil yg berdrah or yg ad ape2 kotoran or cecair je tukar. yg lain just betol2kan cam tu je. tp biaselah excitedkan semua buat. hahaha.. tp sumpah PENAT gilerr!! nk angis pon ad. bayangla mane biase duk kemas2 katil oeng ni. tibe2 kene wat gitu. so agak culture shock dsitu n nedd perubahan selow2.. huhuhu

then lepas beberapa jam. sejam lebih kot. datanglah "our clinical instrustor" or known as CI. hahaha. die marah la sebab lmbat siap bad makig tu.. so terima lh kemarahan tu. sebab bayangla first day. teori xsama ngan real tau! so ad macam2 masalah laa..

oritee.. then buat siapa yg biasa masuk wad. die orng akan tahu.. ape aktiviti cik2 nurse ni pkul 8pg.. ce teke gapo? amik 'vital sign' pesakit2. vital sgn ni dalam melayu dio sy xreti nk oyk gpo. hahaha.. so cik2 adik2 misi ni akan amik, blod pressure, pulse, heart beat n temperatue and pain scale. tp disebabkan bed making td lmbat siap so vitl sign ni pon xleh nk amik kol 8. jadi lewat kol 9 kot baru stat.. huuhhuhu.. then amik laa to all da patient. no racism, no discrimination. all is our patient. hehehe.

then after siap2.. ad sorang makcik ni kene mandikan die kat katil or knon as 'sponging'.. then buatlahh segala bagai tu.. korang bayangkanlah.. ak xpernah kot wat benda lgu ni. huhuhuh.. so this is first time ak buat.. tp makcik la not pakcik. hehehe.. huh punyalah banyak cabaran mase mandikan makciknii. paham2 la pesakit macam mane kan.. bukan mulut lazer x. tp paham la kalu pesakit keaddan maacam mana. bape lame xmandi.. hhuhuhuh.. tp xpe. ak gagahkan diri ak beranikan diri wat benda ni. ak wat ngan sorang member ni.. die cakap kat aku "fuh kakwa nampak terrer".. bagusla sebab nampak mcam biase je. sedangkan die ni macam2 rasa dah. hahaha.. tuh ak kata.. luaran xmenggambarkan yg sebenrnya.. kan.. dalam hati hanya ALLAH yang tahu betapa ak nk nagis. huhuh

then smbung amik vital sign. sorang pancik ni demam.. then kene buat "tepid sponging" or lab2 badan.. then buat la. dah la penat td xhbis ag.. kene wat yg ni plak. 30min non stop. dh la buat sorang2. ajak member teman CI xbg. mesti korang tertanya2 mane student3 yg lain kan? haa.. cik admin pn pelik. apesal asyik aku yg kene. yg first tu sebrnarnya patient tu kawan cik admin punye, sy astst je tp entah kenape kite plak kene lead. then yg ni plak. fuh punye a leth..

then,, tengah cek2 ad la sorang pakcik ni.. cik admin xpaham die cakap ape. then tibe2 die marah2.. cakap cik admin gila. sobosbosb.. kite nk amik table tu untuk nk tulis benda2 ni.. then die marah2 cakap "ooii ni aku punye. memeng tengang laa suara dia.. tkut gile kot ketaq tgn2. huhuuh.. macam2 lah. 2 3 4 kali kene marah kat pakcik ni. ak ni xpaham die cakap ape. ad sekali tu die kate tolong tutup curtain. ak tutup die suruh buka. ak buka die kate "bodoh punya misi". "gila". dengan suara die cam tu. tegang kot cubical tu. huhuhu.. then sorang doc tu cakap kat ak.. "dah biarkan die. awk g depan". huhuhu. rasa nk nagis gile222..

banyangla kite dh la leteh2. bukan nk jaga die je.. dri depan sampai belakang. kalu ucap tq ke ok la ni siap amrah2 cakap bodoh gile sebab xpaham die cakap ape n amik table tu. padahl yg tu bukan milik mutlak. huhuhu.. then baliklah tepat kol 2.00 ptng.. atas xbas xhenti2 nangis..

kenape nk ngis? ye lahh penat dah tu orng sumpah kite mcam2. kite tolong die.. n xsengka n duk pikir2 betl ke aku ni nk amik nurse.. memnag terasa nk resign. then adik2 pujuk.. jgn la kakwa.. mule2 memang cam tu. then mama ak duk pujuk2 suruh bertahan n semua member2 bg support. seharian kot nagis.. atas bas, balik blik, lepas solat, tyme nk tido. rase menyesall sgt amik nurse. dah jdi macam hamba!! seriusly. huhuuh

then hari ke2 berlgsungnya dengan seperti biasa.. tp beeter than frst day.. tp ak still lgi rasa nk berhenti. xnak!! ak xsesuai! nurse bukan jiwa aku...akhirnya smpai hari ke5 kat hospital klang... ak terasa seikit happy.. even penat sikik. tp gmbira lah sikik. n bleh terima kenyataan. ak sentiasa berdoa supaya ak dapat ikhlas kan hati wat kerja sebagai seorang nurse ni.. huhuh

then week 2 kat PKKN SUNGAI BULOH...

ermm ad sape2 tahu x ape tu PKKN? ook nk intro dlu eh.. PKKN = pusat kawalan KUSTA negara.. haaa.. dengar name KUSTA mesti semua takut kan. ye lah kalu dulu benda ni berjangkit. then sebab tu la ad pusat ni. untuk asingkan mereka. tp sekarang tak dah. CI cakap virus tu dah expired n dah mati kuman die n xkan jngkit dah..

PKKN ni bukan macam hospital. kadang2 i call it as rumah orng2 tua.. nk thu sejarah PKKN google lah sediri ye. xlarat nk cerita. hahaha. tp tu lah hanya orng2 terdahulu la duk sane.. fuhh sgt sadiss tgk mereka.. dan stat situlah jiwa nurse sy kian membangkit. huhuhu. sy mula menyayangi meereka dan jiwa itu telah tmbul.. rasa syg sgt2 kat mereka. kecian mereka. xda anak xda fmily xda sedara yg datang melawat. die orng hepy sgt22 kite orng berpektical sane. kat sane layan die orng bercakap je lah. mereka nk moral supprt. n situlah ak memang rasa ak redho dan ikhlas bekerja seagai seornag studnt nurse..

entah pape dah ak taip ni. hahahaha..

ak rase mereka2 kekurangan kasih syg.. seriusly. so they need uss. so kite orng la jadi macam anak2 mereka untuk satu minggu. ALHAMDULILLAH.. ak tersgt hepy. tp kadang2 boring. xdak keje nk buat. die orng semua ad kerusi roda sendiri. bleh gerak.. kite just tolong cm tu je. hehe. die orng dah otai kat sane. cam rumah die orng dah. siap ad yg naik basikal. n ad sorang ni makcik kelantan! hehehe. die sgt22 suke bila thu ad stdent kelate. biasela kelate kalu jupo gu meme ngam lah! hahaha.. makcik ni cite die ad anak sedara. xkawin2 ag. hahahhaa.. sokmo mari melawat die kalu balik. duk cite la anak sedara die ni bgus itu gini.. tp xkawin ag.. moral of da story?? hahaha. jeng jeng jeng.. xtahuu..



then last day kat sane... ak xpernah involve lgi dengan member2 kalu patient nok "BO" atau berak. sebab ak meme akan lari. hahaha. tp ari tu ak xleh lari dh. terpaksaa. adik2 ak dah paksa ak buat. hahaha..

then bermulalah sejarah ak basuh berak orang lain...

nk thu ape jadi?? hahaha.. untie tu pakai pampers.. then mule2 ak la duk depan makcik ni. konon2 hebat la fits tyme nk basuh BO pattient. haha. member kat sebelah. then bukak je pamperss.. FUH!! nk pengsan! mata merah gile beraiir. pening2 lalat. macam nk pengsan ad jugok. then tutup semula. bukak semula cam tu jguok. n one of my fren die tgk kite cam nk pengsan die cakap "kakwa datang sini. pegang belah sini".. then kte wat lah.. yg cuci2 tu member kite yg tulung siapkan. kite mengadap sana. hahaha. tq syg..  tuh la first tyme ak involve dengan BO. hhaa. nih sikik2 gmba kite orng kat sane..


sempat bergmbar untuk last time. heheheeh.. 


then weeks 3 kat hospitam ampang.. paling mencabar,,,

hospital ampang ni hospital goverment. tp macam private. sebab agak mewah.. masuk2 sane first day. terasa sgt2 lain. sebab kat hospital klang n pkkn pesakit xtenat sgt. biase2 kite g amik yg mudah2 je. tp sini masuk2 pesakit semua tenat2. pakai wire sana sini. fuhh sumpah takut. tkut jadi ape2 kite dipersalahkan... then the flow is ok.. semuannya ok. mule2 sister kat sane agak garang for da ffist day.. then second day dan seterusnya baik!! hehehe.. i like the sisters n sturnursee..

satu yg menarik kat hospital ampang ni.. semua orng cantik2 n hemsem2.. mak aihh docterr.. hemsem bangattt sih.. xkire la memenag doctr tetap or doc pelatih. semua hemsem2. tergngu konsentrasi nk wat keje. tp ok la lepas kene marh at least tgk muke doc hilang sikik tensen. hahaha. tp serius hensem!! semua orng kat sane hensem!!

hehehe. then kat sane lahh ak menjadi nurse yg sebenrnya. hahaha.. yg asal2 stundent nurse xleh guna mechine tu kami guna kat sane. hahahaha.. sebab vital sign td kene amik 4 jam sekali. 4 jam ni kejap je. kadang2 nk guna manual lmbat n susah sikik. kesian kat patient. td dah amik then amik plak. smpai ad yg tak nak tak nak. die kate td kan dah amik.. so untuk semua yg bakal masuk wad,, bg la kerjasama kalu nurse tu nk amik vital sign. memeng nk tgk tahap kesihatan diri takat mane. setiap 4 jam..4pg, 8pg,12 tghri, 4 ptang, 8 malam, 12 malam,.. ha tu mase die.. so sabo2 neh..

then kat ampang la banyak kes2 yg kene cuci tu cuci ni. n ALHAMDULILLAH.. sy berjaya buat semua tu. walaupon mula2 agak kekok setelah kali ke2 sy menghendel BO.. then lepas tu menjadi biasa. tp sbb member ad. xpernah ag wat sorang2. hahahaa.. n 4 hari kat sana sugguh bermaknaa sgt22..

ad sekali tu diberi pelunag masuk wad ICU. huhuhuh.. sebak di dada masuk sane. pesakit huh.. biasenye kite kalu relative pon memeng xkan bleh masuk dalam ICU tu.. ICU tempat operation diadakan. so i see how doc comuunicate each aoter. memang smart22 sgt2. teringain nk jadi sebahagian dri mereka. tp apekan daya. xmampuu.. then xlame pon kat sane.. folow sister balik wad asal.. tp bleh nmpk la macam mane keadaan sane bile pesakit datang n all the crew wat persiapan. korang xleh masuk tau.. kalu relatives pn masuk kat wad icu tempat lain. ni dekat bilik tu kot. hehehe. memng pengalam berharga.. n tgk keadaan patient kat sane memenag sedih mengalir air mata. paham2 lah kann

so the best thing about prektical ialah kite merasa sendiri ape yg nurse2 biase rasa.. tp seriusly kadang2 rasa macam hmba... ape xnye. ad satu kes tu.. huhuh

"misi mak saya nk g tandas".. dia xnak kencing dalam pampers..  kite tengah lari2 ad hal die sekat.. kalu mak die perlukan bantuan seorang nurse ok la.. ni,, mak sehat2 boleh jalan je. xboleh ke pimpim mak tu pergi tandas. perlu ke nk suruh misi jugok yg pimpinkan ke toilet. bukan mak xleh gerak misi nk kene tukarkan pampers atas katill.. huhuh

then kes lain.. "misi mak saya nk berak".. nk bekas tu or known as 'bedpan".. then kami bgi nah. nanti dah siap pngil lah.. then die cakap "eh you buat lah i xreti",, masyaALLAH entah xreti nk cakap. rasa nk nagissss jee gile222.. kite bleh jjage mak tp bile kes kecik macam tu pon nk pngil misi. huhuh

ape tah lagi kalu mak yg pakai pampers... "misi mak saya berak".... so kami lah as a hmaba. huhuhu. bukan nk membangkit tp tuh la. tp ALHAMDULILLAH.. xisah la. asal ikhlas wat kerja. walau mule2 tu ad satu kes tu pkul 1.55 ptng.. kite orng nk kemas2 nk balik dah.. then sorang adk ni.. "kak mak berak".. hurmm.. budak petang xmasuk ari ni. so nk balik lolo dhh tp buatlah jugok.. tp memang ikhlas...

tuh la nk oyk cerita bui. kehidupan sy selama 3 mngu kerja sebagai pelajar kejururawatan. memang penat dan memenatkan. tp kadang2 interesting dan sgt mencabar.. bile sentisa disuruh wat kerja tu terasa macam hamba kadang2.. tp ape nk buat tu kerja kami.. n ak selalu mintak doa supaya ak buat kat mak orng macam ni.. n nanti2 orng buat kat mama n abah ak macam ak buat kat mak ayah mereka. n of corse suatu ari nanti orng buat bnda yg same kat aku.. kan? insyaALLAH mohon2 lagu tu lah..

ok lahh tuh saje lah sy nk ceritakan... sy ni nk final exam dah. n btw hari ni tahun baru 2012.. so tinggallah selaga kenangan 2011. n aku dah masuk 21 tahun.. wah gold key dah laa.. tpp.. still xelh.. abah ak mane percayaakan ak. ok anti ak cerita pasal thun baru 2012 plok eh. ehhehe..

n ari ni ak dah berazam nk deaktive kan FB aku.. kerana ni azam aku.. just wait for 31 dis n just wait 1 hb untuk new year n tgk member2 di a]thun baru. then i will deaktive my fb. untuk berapa lama ak xtahu. sebabnya ak nk study. kamis ni stat final exam. tp lepas exam bukak la balik. cume semngu 2 ni je lah. tekad! insyaALLAH i can. sebab ak nk study. to my fren i will miss u all.. muahh. rindu sgt.. n of corse rindu "dia", huhuhuh.. ok semuaaa.. bye2.. n selamat thun baru. semoga thun ni bawak serbu keberkatan kepada anda.

n azam aku nk kawn!! tp sape nak?? hhhaa.. xkire. ak nk kawin. n ak xnak pikir sal lelaki. sakit hati n skit segala bagai. sgt2 sakit. tp serius i miss you.. huhuh.. bye olss.. c u again. wish me luck yaa. bye. i love you..

No comments:

Post a Comment